İş Yerinde Saygı
Saygı, sağlıklı bir çalışma ortamı için temel bir gerekliliktir. Ekip çalışmasını teşvik eder ve iş yerinde üretkenliği ve verimliliği artırır. Çalışanların yeteneklerine, niteliklerine ve başarılarına değer verildiğini ve şirket içi rollerinin önemli olduğunu bilmelerini sağlar.
İnsanlara her zaman size nasıl davranılmasını istiyorsanız öyle davranın – saygıyla. Sizin gibi iş arkadaşlarınızın da ve üstlerinizin de hakları, görüşleri, istekleri, deneyimleri ve yetkinlikleri olduğunu kabul edin. Ayrıca, sadece öğrenilmesi gereken dersleri olanlar hata yaparlar. Hata yapacak, öğrenecek.
Profesyonel, saygılı bir çalışma kültürü, üretkenliği ve büyümeyi teşvik eder. Personel, fikirlerine olduğu kadar şirket içindeki rollerine de değer verildiğini ve saygı duyulduğunu bilerek en iyi şekilde çalışır.
İş yerinde saygı, kuruluşunuz için üretkenliği, büyümeyi ve başarıyı teşvik eder.
İş Yerinde Saygının Belirlenmesi
Saygı bir kişinin ses tonunda, sözsüz iletişiminde ve size nasıl hitap ettiğinde duyulabilir. İş arkadaşınızın veya amirinizin sizi nasıl dinlediği ve bakış açınızı anladıklarından emin olmak için sorular sorduğundan gözlemlenebilir.
Saygıyı kuruluşunuzun, üstlerinizin ve iş arkadaşlarınızın size davranış biçimine göre değerlendirirsiniz. Kuruluşunuzun nasıl yeni kurallar ve politikalar oluşturduğu ve bunları çalışanlara nasıl tanıttığı ve bunların sizi nasıl telafi ettiği, tanıdığı ve ödüllendirdiği açıktır.
Saygı, çalışanların fikrinizi ne sıklıkta sorduğu, bunları uygulamadan önce işinizi etkileyebilecek değişiklikler hakkında size danıştığı ve size anlamlı görevler devrettiği ile de belirlenebilir.
İş yerinde saygı göstermek için bazı fikirler:
İnsanlara (3N) nezaket, nezaket ve nezaketle davranın.
İş arkadaşlarınızı görüş ve fikirlerini ifade etmeye teşvik edin.
Bakış açınızı ifade etmeden önce, başkalarının söyleyeceklerini dinleyin. Asla başka bir kişi hakkında konuşmayın veya sözünü kesmeyin. Dinleyin ve diğer kişiyi dinlemeye odaklanmanız gerektiğinde zihninizde doğruluğu ve yanlışlığını düşünmeyi bırakın, sadece dinleyip anlamaya çalışın.
İşi değiştirmek veya iyileştirmek için insanların fikirlerini kullanın. Çalışanların fikirlerini kullandığınızı bilmelerini sağlayın veya onları uygulamaya teşvik edin.
İnsanlara veya fikirlerine asla hakaret etmeyin, lakap kullanmayın veya küçümsemeyin.
Bir işçiyi sürekli eleştirmeyin, yargılamayın, küçümsemeyin veya patronluk taslamayın. Zaman içinde eklenmiş, görünüşte önemsiz bir dizi eylem, birikerek zorbalığı oluşturur.
İş yerindeki tüm etkileşimlerinizde beden dilinizin, ses tonunuzun ve tavrınızın ve ifadenizin farkında olun. İnsanlar, sözlerinizi dinlemenin yanı sıra gerçekte ne söylediğinizi de duyar.
İnsanlarla uğraşırken kazandığınız farkındalık ve duygusal zekanız temelinde iş arkadaşlarınızla ve amirlerinizle etkileşim kurma yeteneğinizi geliştirin. Bu, empati ile ilişki kurmanıza ve birlikte çalıştığınız kişileri daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Çalışanlara adil ve eşit davranın. İnsanlara farklı davranmak ayrımcılık veya düşmanca bir çalışma ortamı oluşturabilir.
Tüm iş arkadaşlarınızı toplantılara, tartışmalara, eğitime ve etkinliklere dahil edin. Herkes her etkinliğe katılamazken, herhangi bir kişiyi ötekileştirmeyin veya dışlamayın. Gönüllüler elde etmeye çalışın ve herkesi dahil etmeye çalışın.
Daha sık övgü sunun. Çalışanlar arasında olduğu kadar yöneticiler tarafından da övgü ve tanınmayı teşvik edin.
İş Yerinde Saygının Önemi
Saygı, çalışanların kuruluşları için anlamlı olan işleri yaparken kendilerini değerli hissettikleri sağlıklı ve profesyonel bir iş yeri için şarttır. Sağlıklı bir çalışma ortamı, çalışanların elde tutulmasını artırabilir ve bir kuruluşun çalışmak için harika bir yer olarak itibarını artırabilir.