ZENGİN KOCALARA KARİYER SAHİBİ EŞLER
ZENGİN KOCALARA KARİYER SAHİBİ EŞLER
Yazar: Ela Erozan Gürsel
Dünyanın en zengin adamlarıyla evli olmak…
Kimine göre başlı başına büyük bir uğraş. Çeşitli etkinliklerde eşini ve devasa markasını temsil etmek, örnek alınacak bir aile hayatı sergilemek, şık giyinmek, topluma yararlı faaliyetlerde bulunmak… Bunlar multimilyarder eşlerin tipik iş tanımı. Ancak, yeni nesil zengin eşleri bu tanımın ötesine geçiyor. Kendi kariyerleri, dünya görüşleri ve eşlerinden farklı öncelikleri var. Zengin eşleriyle üniversite sıralarında – henüz eşleri dünyanın sayılı zenginleri arasına girmeden – tanışmışlar veya hırslı iş hayatlarının içinde eşleriyle karşılaşmışlar. Birçoğuna göre hayatlarındaki en büyük başarıları ‘zengin koca bulmak’ ancak zenginliği sadece para harcamak ve elit bir zümreye ait olmak olarak görmüyor, kendileri de bir şeyler üretmenin peşinde koşuyorlar.
Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır derler ya, gelin teknoloji dünyasının en başarılı kadınlarını tanıyalım…
Priscilla Chan – Facebook Kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in eşi
Mark ve Priscilla Harvard’dan okul arkadaşı. 2003 yılında Harvard’da bir öğrenci partisinde tuvalet kuyruğunda tanışmışlar. Priscilla’nın Mark’la ilgili ilk izlenimi ‘inek tipli biri.’ Çift evlenmeden önce yaklaşık 9 yıldır berabermiş. Priscilla 2007’de Harvard Üniversitesi’nden biyoloji bölümünden mezun olmuş. Boston doğumlu Priscilla, Batı yakasına taşınarak San Jose’deki Harker School’da 2 yıl fen dersi vermiş. Daha sonra, interaktif eğitiminden etkilendiği California Üniversitesi San Francisco’da tıp okumaya başlamış. Pediatri ve hasta çocukları iyileştirmeye olan ilgisi Mark Zuckerberg’ü bu alanda katkı sağlamaya itmiş. Facebook’un organ bağışlama uygulaması arkasında Priscilla var.
Milyoner Mark’la evlenmek bugün 27 yaşındaki Priscilla’nın geleceğe bakışı ve hedefleriyle ilgili herhangi bir değişiklik yapmamış. Bu sene tıp eğitimini tamamlayarak pediatri alanında uzmanlığına odaklanacak, çocuk hastaların rahatsızlıklarını gidermek için çalışacak. Priscilla özel yaşamını özel tutmak isteyen insanlardan. Basına kendiyle ilgili fazla yorum yapmayan biri. Facebook’un yararına bir durum olmadığı sürece herhangi bir açıklama yapmıyor, röportaj vermiyor. Ancak eşini hayır amaçlı etkinliklerde yalnız bırakmıyor. Geçen hafta yayınlanan New York Times haberine göre, Mark Zuckerberg düzenlediği basın toplantısında bir Silikon Vadi hayır kurumuna şirket hissesi olarak (18 milyon Facebook hissesi) 500 milyon dolar hibe ettiğini açıkladı. Yanında eşi Priscilla da vardı. Bugüne kadar hibe edilen en yüksek meblağ olan 500 milyon dolar sağlık ve eğitim sorunlarının giderilmesini hedefleyecek.
Telegraph’a göre, Priscilla genel olarak ketum bir insan olmakla beraber, politik görüşü anlamında transparan: Obama’yı açık olarak destekliyor, ayrıca eşcinsel evliliklerinin kabul edilmesi taraftarı. Kendiyle ilgili yaptığı Facebook yorumlarına göre basit şeylerden hoşlanıyor.
Laurene Powell Jobs – Apple’ın yakında kaybettiğimiz CEO’su Steve Jobs’ın eşi
Steve Jobs’ın en belirgin özelliklerinden biri gizliliğe verdiği önemdi. Bu gizlilik Apple ürünlerinde olduğu gibi, aile hayatında da geçerli. Eşi Laurene de bu gizliliği en iyi taşıyan kişi. Jobs ailesiyle ilgili yazılan çizilen yok denecek kadar az. Laurene’le ilgili yazılanlar; eşinin ölümüyle Silikon Vadisi’ndeki en zengin kadınlardan biri olduğuyla sınırlı.
Steve ve Laurene 1989’da Stanford Üniversitesi kampüsünde tanışmışlar. Steve üniversiteye bir konuşma yapmak üzere gelmiş, Laurene ise o zaman master öğrencisiymiş. Birbirinin telefon numarasını almışlar ancak herhangi bir plan yapmamışlar. New York Times’a verdiği bir röportaja göre, Steve bir toplantıya gitmek üzere okuldan ayrılırken birden kendine şu soruyu sormuş: ‘Eğer bugün dünyadaki son günüm olsa, bugünü bir toplantıda mı geçiririm yoksa bu kadınla mı?’ Birden arabadan fırlayıp otoparkta koşarak Laurene’i bulmuş ve yemeğe davet etmiş. Tanışmalarından yaklaşık 2 yıl sonra evlenmişler, üç çocukları olmuş. Laurene akademik başarılarıyla öne çıkan biri. University of Pennsylvania’da ekonomi alanında eğitim görmüş, daha sonra Goldman Sachs ve Merrill Lynch’te ticaret stratejisti olarak çalışmış. 1991’de ise, tekrar okula dönerek Stanford Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamlamıştır.
Kendi akademik yaşamına paralel olarak, Laurene eğitim ve göçmenlik yasasının değiştirilmesi konularıyla yakından ilgilenmekte. NewSchools Venture Fund, Conservation International and College Track gibi imkânları kısıtlı gençlerin üniversiteye girmesini ve mezun olmasını destekleyen kâr amacı gütmeyen kurumların yönetim kurulunda görev yapıyor. Eğitim alanına ilgisi çok yönlü; kurduğu Emerson Collective ile, girişimcilerin eğitim, göçmenlik yasasının değiştirilmesi ve sosyal adalet alanlarına yatırım yapmalarını teşvik ediyor. Ayrıca, doğal yiyecekler üreten Terravera şirketinin kurucusu ve CEO’su. Şirketi, Kuzey California’da 300’ün üzerinde satış noktasına organik ürün dağıtmakta.
Melinda Gates – Microsoft CEO’su Bill Gates’in eşi
Melinda Gates teknoloji endüstrisinde Bill Gates’in nihai güç partneri olarak görülmekte. Gençlik yıllarında Duke Üniversitesi’nde lisans ve MBA eğitimlerini tamamlamış. Teknolojiyle ilk tanışması babasının satın aldığı Apple II bilgisayarı olmuş, bilgisayar oyunları oynamış ve basit programlama dilini bu bilgisayarda öğrenmiş. Okul biter bitmez o zaman yeni kurulan Microsoft’ta çalışmaya başlamış, yazılım pazarlama alanında girdiği şirkette 6.5 sene içinde Expedia ve Encarta’dan sorumlu genel müdürlüğe yükselmiş. Bu dönemde New York’ta düzenlenen bir fuarda o zamanki patronu Bill Gates’le tanışmış. Aylar sonra çıkmaya başlamışlar. Bill’i en çok Melinda’nın bağımsızlığı, haksızlıklara duyarlılığı ve açık sözlülüğü etkilemiş. Eşinin kendinden daha eğitimli olması Bill Gates için bir gurur kaynağı olmuş.
Evlendikten sonra da, en güçlü kâr amacı gütmeyen organizasyonlar arasında sayılan Bill & Melinda Gates Foundation’ın başına geçmiş. Eğitim, hastalıklarla ve yoksullukla dünya genelinde mücadele, Bill and Melinda Gates Foundation’ın en önemli öncelikleri arasına girmiştir. Forbes’un makalesine göre, Melinda haftada 30 saatini vakıf işlerine ayırmaktadır. Her yıl 6000 civarında yardım talebinin içinden ancak 40 milyon ve üzeri talepleri değerlendirmektedir.
Gates’lerin amacı, dünyada elle tutulur çapta yardımlara öncülük etmek. Melinda’nın vizyonu, olaylara sakin ancak emin adımlarla yaklaşımı kurumun faaliyet alanını ve önceliklerini belirlemekte.
Livia Stone – Twitter’ın kurucusu Biz Stone’un eşi
Hayvanlar alemine merakı ve sevgisiyle bilinen Livia, Biz & Livia Stone Foundation’ı kurarak California eyaletindeki hayvanlar konusunda bilinci arttırma ve hayvanları koruma alanlarında çalışmaktadır. Zamanının büyük kısmını yabani hayvanlara ve yoksul çocuklara yardım ederek geçirmektedir. Livia vegan, herhangi bir hayvan ürünü tüketmiyor, hayvanlardan yararlanılmasına karşı. Livia, WildCare Bay Area hastanesinin müdürü. Hastanenin özelliği her türlü yaralı veya hasta hayvana kapılarının açık olması. İster güvercin, ister yarasa, ister fare olsun, hepsini tedavi etmeye hazır bir veteriner ekibi var.
Anne Wojcicki, Google’ın kurucu ortaklarından Sergey Brin’in eşi
Yale Üniversitesi’nde biyoloji mezunu olan Anne, biyoteknoloji analisti olarak çalışmakta ve 23andMe adında bireylerin kişisel genetik haritasını çıkaran biyoteknoloji şirketinin kurucu ortaklarından. Anne kromozomlarımıza kadar kendimizi daha iyi tanımamız gerektiğini savunuyor. Tamamı bilim insanlarından oluşan 70 kişilik ekibiyle genetik test hizmetleri veriyor. Üyelerine postayla bir kit gönderiyor, üye bir tübe tükürüyor ve şirkete örneği geri yolluyor, birkaç hafta içinde genetik profili ve atalarından gelen sağlık mirasını keşfetmiş oluyor. Yaklaşık 1000 dolara genlerinizi yakından tanımanız, sağlık risklerinizi hastalığa dönüşmeden öğrenmeniz mümkün oluyor.
23andMe 2006 yılında kurulmuş, Google’ın da yatırımcıları arasında olduğu şirket, 68 milyon dolar yatırımcı fonu bulmuş, bugün 150.000 aktif üyesi var.
Lucinda Southworth, Google’ın CEO’su Larry Page’in eşi
Lucinda, Larry Page gibi Stanford Üniversitesi mezunu. Lucinda’nın biyomedikal informatik alanında doktorası var. Daha önce, Oxford Üniversitesi’nde lisans üstü eğitimini tamamlamış. Bugün bilimsel araştırmacı olarak kariyerine devam etmekte.
Susan Dell, Dell’in CEO’su Michael Dell’in eşi
Susan eşi kadar yoğun bir kariyere sahip. Michael & Susan Dell Foundation ile dünya genelinde yoksulluk içinde yaşayan çocuklara yardım eli uzatıyor. Ayrıca, New York kadınlarının tasarım markası Phi’nin yönetim kurulu başkanı. Phi çeşitli defileler düzenlemiş ve tasarımları Vogue’da yayınlanmış bir marka. Koşuşturmalı profesyonel yaşamının yanında Susan gerçekten koşuyor. Maraton, triatlon ve bisiklet yarışmalarına katılıyor. 2003 yılında Ironman Dünya Şampiyonasını başarıyla tamamlamış.
Bu yazı Dünya Gazetesi'nin Değişim Yelpazesi köşesinde 25.12.2012 tarihinde yayınlanmıştır.