15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://hrpozitif.net 300 true 0

HR+

Depositphotos_55129239_s-2015.jpg

Garip, Cazip, Acayip Yan Haklar

0 Comments

Depositphotos_55129239_s-2015.jpg

Bir işi yan haklarından dolayı kabul veya reddetmeyi düşündünüz mü? Eğer milenyal veya Z neslinden değilseniz, cevabınız hayır olabilir ancak tekrar düşünün… Çalışacağınız şirket yaşam kalitenizi arttırmaya yardımcı olabilir.

Depositphotos_55129239_s-2015.jpg

Bir işi yan haklarından dolayı kabul veya reddetmeyi düşündünüz mü? Eğer milenyal veya Z neslinden değilseniz, cevabınız hayır olabilir ancak tekrar düşünün… Çalışacağınız şirket yaşam kalitenizi arttırmaya yardımcı olabilir.

Bugün en çok çalışmak istenen şirketler arasında olmak için, misyon odaklı bir şirket kültürüne sahip olmak, kariyer yapma potansiyeli ve alışılmışın dışında yan haklar sunmak gerekli.

Yan haklar maaşın yanında size çalışan olarak tanınan tüm hakları ve avantajları içermekte. Şirket arabası, telefon, sağlık ve emeklilik sigortası, iş kanunun ötesinde verilen izinler, bedava yemekler, kahveler vs…

Yan haklar kimi zaman iş-yaşam dengesini yaşamdan yana kullanan insanın en özel zamanlarında işi düşünmemesini sağlayan şekillerde kendini gösterebiliyor. Örneğin, yeni anne babalar için verilen ekstra doğum izni kadar özel ne olabilir! Belli sürelerde ücretli belli sürelere kadar ücretsiz olan bu doğum izinleri son dönemde teknoloji firmalarının çalışanlarına verdikleri değeri gösteren önemli bir kriter haline geldi. Amerikan şirketlerinin sundukları bir diğer önemli yan hak özellikle milenyal neslin kullandığı üniversite ödemeleri için alınan borçların ödenmesi için şirketlerin sağladığı kolaylıklar. Glassdoor.com’da yayınlanan makaleye göre, Society for Human Resource Management’ın verilerine göre, özel sektördeki şirketlerin %3’ü çalışanlarının üniversite ödemelerine destek oluyor.

Glassdoor’un gerçekleştirdiği yeni bir çalışmaya göre, çalışanların %57’si şirketin maaşın yanında verdiği hakların bir iş teklifini kabul ederken büyük önem taşıdığını göstermekte. Ayrıca, dört kişiden üçü verilen yan hakların maaş artışından daha önemli olduğunu vurgulamakta.

Çalışanların En Çok Tercih Ettikleri Yan Haklar

Sağlık sigortası (medikal, diş, göz, vs.): 40%

Tatil/izin günleri: 37%

Performans bonusu: 35%

Hastalık günleri: 32%

Emeklilik sigortası, ayrı emeklilik maaşı: 31%

Bunlar sıradan ancak yarattıkları maddi ve manevi değer açısından önemli yan haklar arasında. Bir de mutlu çalışanları daha da mutlu etmeye yarayan keyifli yan haklar var ki, bunlar şirket kültürüne de katkı sağlıyor: Örneğin, bir kısım teknoloji firması sıklıkla şirket partileri veriyor, dışarıda spor veya eğlence odaklı aktiviteler organize ediyor, kapalı havuz, masa tenisi veya bilgisayar oyunları gibi etkinlikler için ofislerde ayrılmış alanları mevcut.

Yan Haklarıyla En İyi Şirketler

 logo-salesforce.png

Fast Company’nin yazısına göre, yan haklarım iyi olsun diyorsanız, bu şirketlerde işlere başvurmaya başlayın.

Netflix yeni anne ve baba çalışanlara bir senelik doğum izni hakkı veriyor. Aynı zamanda, ilk sene içinde yeni anne ve babalara yarı veya tam zamanlı ya da bir sene içinde ne kadar izin gerekliyse o kadar izin alma ve işe dönme şansı tanıyor.  

Yay Günleri adı altında REI çalışanlarına yılda iki ekstra izin günü vererek en çok sevdikleri aktiviteyle uğraşabilmelerine imkan tanıyor.

Salesforce çalışanlarına gönüllü çalışmaları ve topluma geri vermeleri için 6 gün izin ve istedikleri vakfa bağış yapmaları için 1000 dolar veriyor.

Spotify annelere 6 ay ücretli doğum izni artı işe dönerken bir ay esnek çalışma imkanı tanıyor. Ayrıca, çocuk isteyen çalışanlara tüp bebek ödemelerinde yardımcı oluyor.

World Wildlife Fund (WWF) çalışanları, Panda Cuma geleneğini, iki haftada bir Cuma günlerinde dönüşümlü olarak izin kullanarak yaşatıyorlar.

Airbnb, sitesinde kullanılmak üzere çalışanlarına 2.000 dolar seyahat ve gezme harçlığı veriyor. PwC 1200 dolarlık öğrenci üniversite borçlarını ödüyor. Pinterest doğum iznini üç ay ücretli, bir ay yarı zamanlı ve daha sonra da iki rehberlik seansından sonra çalışanlarına iş başı yaptırıyor.

Burton çalışanlarının kayak pass’ları veriyor ve karlı günlerde çalışanlarına kaymaları için izin veriyor. Twillo çalışanlarına Kindle plus ve ayda 30 dolarlık kitap kredisi veriyor.

Yan avantajlarıyla ün yapmış olan Twitter günde üç öğün yemek, şirkette akupunktur ve improvizasyon dersleri veriyor.

Walt Disney Company çalışanların Disney World’lere ücretsiz giriş yapmasını ve hotellerinde indirimli kalma avatajını sunuyor.

Facebook 4.000 dolar “Baby Cash” yani yeni doğan bebeği olanlara bebek parası veriyor. Evernote Evernote Academy kapsamında takım oluşturmayı destekleyen makaron yapmak gibi hem yaratıcılık hem de alışık olmadıkları bir alanda zorlanmalarını sağlayan dersler veriyor. Adobe Aralık ayında bir hafta ve yazın bir hafta tüm şirketi kapatıyor. Google eşi veya partneri ölen çalışanına ölen çalışanın maaşının yarısını 10 yıl boyunca ödüyor.

Daha da Orijinal Yan Haklar Veren Küçük Şirketler

Inc.com’da Sarah Jackson’ın yazdığı makale kimsenin Amerika’da veya faaliyet gösterdiği sektörde çalışmıyorsa bilmeyeceği yan haklarıyla ilginç ve cazip paketler sunan irili ufaklı şirketlere dikkat çekiyor.

Virginia eyaleti M2 Strategy yönetim ve teknoloji danışmanlığı veren bir şirket. Çalışanlarına vasiyet planlama, iş-yaşam dengesi, hukuki destek, çocuk bakımı ve 24 saat spor salonu üyeliği gibi ilginç yan haklar sunmakta.

Utah’da faaliyet gösteren iş iletişimi platformu Podium’un çalışma prensibi “Sıkı çalış, sıkı eğlen”. Departmanlar başarılarını topluca ok atma dersleri almak ve sanal realite temalı parklara gitmek gibi aktivitelerle kutluyor.

Utah’lı bir diğer şirket HireVue bir online interview platformu. Şirket etkinleri olarak çevre barlarda trivia geceleri veya TED stili öğle yemekleri vermekte.

Yönetim danışmanlığı yapan Enterprise Knowledge doğaya olan ilgisini ve geri verme çabasını gösterme yolu olarak çalışanlarının hibrid araba satın aldıklarında 3.000 dolarını karşılıyor.

Online moda ve home décor firması Jane.com çalışanlarının kuaför servislerini ofiste bulunan berber dükkanında karşılıyor.

Bir diğer enteresan yan avatajlar seti doğal gaz ve elektrik şirketi Infinite Energy’den geliyor: şirket bir arena, tiyatro salonu ve forumun isim hakkını aldığından beri, çalışanlarına bedava konser bileti veriyor. Konserler arasında herkesin can atacağı Justin Timberlake, U2, ve Carrie Underwood konserleri var!

Para Değil Deneyim ÖNEMLİ

Yan hakların kimi iş değişikliği kararında önemli rol oynaması bugünün insanının önceliklerini göstermekte. Herşeyin başı para değil, yaşam kalitesi. Çok paran var ancak harcıyacak zamanın veya enerjin mi yok, ne yapacaksın once parayı! Oysa, iyi para kazanıp çocuğunun doğduğu seneyi işini kaybetme korkusu olmadan ve kariyerine ara vermeden yapabiliyorsan, ne mutlu sana. Şirketler sundukları buy an haklarla çalışanların ne istediklerini daha iyi anlamaya ve isteklerini karşılamak için gerekli önlemleri almaya başladılar. Bu da performansı yüksek çalışanlar ve başarılı şirketler için doğru bir yaklaşım. Umutlu bir geleceğe…

 

Bu yazı, Dünya Gazetesi’nde 10 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Ela Erozan
Datassist Bordro Servisi

 

 ssss.JPG

Depositphotos_70330427_s-2015.jpg
Previous Post
Kültür Stratejiyi Kahvaltıda Yer
Depositphotos_151138062_s-2015.jpg
Next Post
Bilinmezler Dünyasında İnovasyon Yapmak

0 Comments

Leave a Reply