15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://hrpozitif.net 300 true 0

HR+

Potansiyel Bir İşverenin Size Aşık Olmasını Nasıl Sağlarsınız?

Potansiyel Bir İşverenin Size Aşık Olmasını Nasıl Sağlarsınız?

0 Comments

Potansiyel bir işvereni etkilemenin yollarını mı arıyorsunuz? Özgeçmişinizin veya iş başvurunuzun diğerlerinden farklı olmasını mı istiyorsunuz?

Tabii bazıları zaten bildiğiniz şeyler olacak, bazıları da yok canııım dedirtecek. Görevim eksiksiz anlatmaya çalışmak.

İşte potansiyel bir işvereni etkilemenin 13 yolu:

Az önce de dediğim gibi hepsini değil, uygun olan yöntemleri kullanırsanız mutlu sona ulaşmamanıza imkan yok. Ama sizin için en iyi ücretli, heyecan verici işi bulmak istediğinizde şansınızı neden artırmayasınız?

  • Kalifiye Olduğunuz İşlere Başvurun

İK’nın işe alınmayan yığını, ilan edilen pozisyon için uzaktan bile ilgisi olmayan başvurulardan oluşuyor. Hatta niteliksiz uygulamalarla potansiyel bir işverene spam göndermek giderek daha kolay hale geldi.

Kendinizi, girmek isteyebileceğiniz bir iş alanı olduğu için başvuruyor buluyorsanız veya seveceğinizi düşünüyorsanız, zahmet etmeyin, zamanınızı boşa harcıyorsunuz demektir. Kapak mektupları geleneksel olarak size davayı işe uygun hale getirme fırsatı verdi (okuyana tabii).

Her başvuru veya özgeçmiş 30 saniyeden daha az sürede incelenir. İster buna uzmanlaşma deyin isterseniz önemsememe; gerçek bu. Önce bu özgeçmişlere hızlıca göz gezdirip uygun adayları arayacak, iş arayan için uygunsa “geliyorum” diyecek, tabii gelecek mi? Vs, vs.

Kendinizi hızlı bir şekilde potansiyel bir aday olarak nitelendirmeniz gerekiyor, çünkü işveren sizin için bunu yapmak için zaman ayırmaz veya buna zaman ayıramaz.

  • Hedeflenen Bir Kapak Mektubu Yazın

Hedeflenen, kapak mektubu anahtar nitelik ve vurguları pozisyon ile uyumlu başvuru yapmaktır.

İşveren sizi tanıyana kadar adı “Sayın xxxx”. Ek olarak, ön yazı, başvurduğunuz mevcut pozisyonu özellikle belirtmelidir. Online mecralarda başvuru için de, firmaya özel ön yazı kullanmak etkileyicidir. Tabii, pozisyonun aranan niteliklerine uygunluğunuz uyduktan sonra. Yazım ve doğru dil bilgisi önemlidir. Sayfadaki sözcüklerin aralığı, çekici bir genel görünüm de öyle. İçinde kaybolacağı bir özgeçmiş değil, bu özgeçmiş çok boş hissi yaratacak da değil; gerektiği kadar bilgi ile hazırlanmış.

  • Özgeçmişinizi İşe Hedefleyin

Çoğu iş arayan, büyüme fırsatları sağlayacak yenilikçi bir işverenle çalışmak için bir fırsat aramaktadır. Özgeçmişinizde aradığınız pozisyonu rutin olarak böyle tanımlarsanız, cevap olumsuz olacaktır. Başvurunuza dikkat ederseniz, işe alımcı bunu dikkate alır.

Şöyle düşünün; yetenekli birisiniz ve hem Eğitimci hem de Satış için uygun tecrübeniz var. Eğer başvuracağınız pozisyon Eğitimcilere yapılan bir Satışçı pozisyonu ise tüm bilgileriniz o özgeçmişte olmalı. Fakat sadece Eğitimci ya da Satışçı pozisyonuna başvuruyorsanız, sadece o tecrübelerinizin/eğitimlerinizin yer aldığı özgeçmişle başvurmanız sizin için daha akıllıca olacaktır.

  • Güçlü Yönlerinizle Liderlik Edin

Sizi diğer tüm adaylardan farklı kılan nedir? Kişiselleştirilmiş özgeçmişinizde, arka planla başlayın ve aradığınız pozisyon için en önemli konuları aktarın. Kariyerinizin bu ilk aşaması, özgeçmişinize bilgi yerleştirmekle de oldukça ilgilidir. Üniversiteden yeni mezun oluyorsanız, özgeçmişinizin ilk bölümünü eğitiminiz ve derecenizle tamamlayın.

Tecrübeli bir özgeçmişiniz varsa, başarılarınızı/tecrübelerinizi içeren bir özet ile başlayacak ve ardından işleri, unvanları, şirketleri ve sorumlulukları kronolojik olarak listeleyeceksiniz. Farklı bir örnek vermek gerekirse; bir ağ yönetimi adayı, işleri ve eğitimi listelemeden önce sertifikalarını (Microsoft Sertifikalı Sistem Mühendisi (MCSE) ve yazılım ve donanım deneyimini (Microsoft Exchange, SQL Server) listeleyerek ilerlemelidir.

Yüz yüze görüşmede (ya da son zamanlarda daha uygun bir şekilde, bir Zoom/Teams/Duo vb ekranında) etkili bir görüşme olmadan iş teklifi almanız pek olası değildir. Bununla birlikte, potansiyel bir işvereni etkilemek aşmanız gereken birkaç engel daha var. Anahtar, özgeçmiş gözden geçirenin pozisyon için nitelikli olduğunuzu görmesini kolaylaştırmaktır.

  • Dikkat Çekme Çağrılarından Kaçının

Bunlar, potansiyel bir işverenin bir başvuru sahibini fark etmesini sağlamaktan başka hiçbir amacı olmayan telefon görüşmeleri veya e-postalarıdır. Ofisin özgeçmişini alıp almadığını görmek için her hafta kaç kişinin bir İK ofisini aradığını merak ediyor musunuz? Kalıcı kötü bir izlenim bırakmanız için harika bir fırsat.

Dikkat çekmek için yapılan aramalar şirketin/işe alımcının zamanını çalar, rahatsız eder ve genellikle sizin lehinize hiçbir şey yapmaz. “Benden bu 200 özgeçmiş yığınına bakmamı ve sizinkini alıp almadığımı sormamı istiyorsunuz? O kadar emin değilseniz, neden tekrar göndermiyorsunuz?” duyduğumu çok iyi hatırlıyorum. Dikkat çekmek için yapılan telefon görüşmeleri nadiren yardımcı olur ve genellikle sizi bir olumsuz olarak damgalar.

  • Cep Telefonu Numaranızı Kullanın

Onlara size ulaşabilecekleri ve konuşabilecekleri bir numara verin. Fakat bu numara ulaşılabilir olmalı. Yapılan araştırmalara göre, ne kadar uygun bir özgeçmişe sahip olsanız da, günlerce telefonla ulaşamadığı adaylardan vazgeçiliyor. İK personeli, telefon taraması için bir saat ve tarih ayarlamak için size ulaşmalıdır.

  • Her İletişim, Bir Mülakattır

Önce mini bir görüşmeye hazır olun, belki mülakata çağrılacaksınız ya da bir kişilik/envanter testine, tabii ki konu sadece bu kadar değil; her iletişiminiz bir mülakattır.

Hangi işe başvuruyorsanız, o işin alabileceği ortalama maaşı bilmek zorundasınız. Bu size sorulduğunda, piyasa maaşının çok altında ya da çok üstünde bir beklentiniz olması olumsuz bir geri bildirime yol açacaktır. Hatta başvurduğunuz firma hakkında bilgi de bulabilirsiniz, artık internette ulaşamayacağınız bilgi yok, neredeyse.

İşverenler, xx pozisyon için maaş aralığını iş ilanlarında yayınlayarak bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilir ya da başvuru için, sizden daha en başından talebinizi öğrenmek isteyebilirler, ancak yine de tüm işverenler bu tavsiyeye uymaz.

  • Yüz Yüze Görüşmeye Hazırlanın

İK personeli görüşmek için sizinle bir zaman ayarladıysa, şirketi önceden araştırın. İşverenin ne yaptığını görmek için web sitesini ziyaret edin. Birçok kuruluş, şirket kültürlerini web sitelerinde tanımlar. Ödevinizi yapmak için sadece birkaç dakikanızı ayırırsanız, görüşmenin kalitesi katlanarak artacaktır.

Potansiyel işvereniniz olarak İK personelinin zamanını da düşünün. Arabanızı sürerken ve telefonunuzla konuşurken şirketten yol tarifi istediğinizde sizin hakkınızda verilen kararları hayal edin. Mülakat telefon taramasını geçtiniz ve o çok önemli mülakat için şirkete davet edildiniz. Bitti mi? Ortayı geçtik işte.

  • Mülakat için Zaman Ayırın

Daha önce vurgulandığı gibi, potansiyel işverenin, programınıza uyum sağlamak için işlerini uzatıp mesaiye kalmasını istemeyin. Hele şu anda çalışıyorsanız ve yeni bir pozisyon arıyorsanız, umarım en etik yolu seçmişsinizdir ve işvereniniz sizinle aynı görüştedir.

İşe alım yapan bir işveren genellikle öğleden sonra geç saatlerde iyi bir adayla görüşmeye isteklidir, ancak görüşme nadiren akşam 6’yı geçer (Unutmayın, potansiyel işverenlerin çoğu sabah 8-9 gibi çalışmaya başlar). İnsanların sizinle görüşürken, içlerinden de olsa uf/puf edip görüşmeyi bitirmeye çalışmalarından kaçınacak şekilde, zamanında başlayıp, sözü uzatmamaya çalışın.

  • Uygun Giyin ve Davran

İşverenin size; görüşmeye erken/zamanında gelmenizi, başvurduğunuz pozisyon için uygun giyinmenizi ve referanslarla birlikte ek bir özgeçmiş getirmenizi söylemesine mi ihtiyacınız var? Karşılaştığınız her insana saygıyla davranmayı unutmayın.

Unutmadan diyeyim, Resepsiyonist sizinle ilgili izlenimlerini İK direktörüne bildiriyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli kuruluşlarda hele hele sizden hoşlanmadıysa. Şirketle olan her etkileşiminizde hatasız bir şekilde kibar olun. Her kişi, kendi organizasyonu içindeki potansiyel uyumunuzu değerlendirir. Kaba davranarak şansınızı mahvetmeyin.

  • Başvurunuzda Tembel Olmayın

Bu nedenle, özgeçmişinizi ve diğer gerekli bilgi/belgeleri getirin. Ve kesinlikle, “Özgeçmişimi mail atmıştım ya da online mecrada var ya” onu kesmez. Başvuru bilgileriniz büyük olasılıkla bir istihdam veri tabanına girilmiş ve şirket kayıtları, devlet raporları ve daha fazlası için saklanmıştır.

Doldurulan başvuru, genellikle, üzerinde verdiğiniz tüm bilgilerin doğru olduğunu onaylar. Ayrıca, şirketin referanslarınızı, istihdam geçmişinizi kontrol etmek, işe alındıysanız sabıka kaydı kontrolleri yapmak ve daha fazlası için izin verir.

  • İlk Mülakat Hakkında

Doğru mülakat’ın, görüşmenin amacının sizin ve kuruluşun uygun olup olmadığını belirlemek olduğunu unutmayın.

Mülakat’ın asıl amacı, size bir iş teklifi vermek değildir. İşe uygunluğunuzu özgeçmişinizdeki bilgilerin Aranan Nitelikler ile uyumundan zaten çıkmaktadır. Mülakat’ın amacı uyum kontrolüdür; Şirkete uyum, Yöneticiye uyum, Birime ve Unvana uyum. Bazı firmalar şirket uyumuna bakıp, yönetici ve Birim uyumu için ikinci Mülakat daveti ile bitirebilir, bu emin olamama değildir.

  • Mülakatı Teşekkür Mektubu ile Takip Edin

İyi davranışlar her zaman önemlidir. İşe alımın şimdiye kadar anlattığımız 12 maddesi ve bu 13. Madde de dahil, bir İlişki Yönetimi’dir. Bu ilişki yönetimini başarıyla tamamlamanız için ne çok fazla samimi ne de uzak kalmanız gerekmekte; tıpkı, tokalaşma örneği gibi ne çok sert ne de yumuşak, kendinden emin bir tokalaşma. Özgeçmiş hazırlama, başvurma, mülakat hepsi bu kıvamda gerçekleşirse siz elinizden geleni yapmış olursunuz.

Pozisyon ihtiyacı da devam ediyorsa, yeni işiniz hayırlı olsun.

Previous Post
Başkanın İlk 100 Günü = CEO’nun İlk 90 Günü
Next Post
Yakınımda Kal İnovasyon Yapalım

0 Comments

Leave a Reply