15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://hrpozitif.net 300 true 0

HR+

transfer-vs-kariyer

İyi bir transfer mi? Yoksa kariyer fırsatı mı?

0 Comments

transfer-vs-kariyerDatassist’in katkılarıyla 08 Nisan 2014 tarihinde Dünya Gazetesinde yayımlanmıştır.

İlan 1: Tecrübeli Pazar Analiz Uzmanı

Tüketim ürünleri pazarlama alanında 2 ila 5 yıl pazar analizi deneyimi olan;
İnternet şirketinde pazarlama, web analitik ve/veya istatistiksel analiz alanında iş deneyimine sahip olmak;
Pazarlama alanında üniversite diplomasına sahip olmak, MBA mezunu olmak tercih sebebidir;
Detay odaklı, Excel ve ekonometri modellemede çok iyi olmak;
En az 3 pazarlama analizi aracına hakim olmak (Omniture, Google Analytics, Tealeaf, Vertica, Greenplum, Netezza, Hadoop, Pig, MapReduce, Tableau, R, SQL ve/veya Hive);
Ekip çalışmasına yatkın olan bir profesyonel aramaktayız.
Rekabetçi bir maaş ve yan haklar veren, iş/yaşam dengesine saygılı bir firmayız.

İlan 2: Pazar Analisti – Dev veri kaoslarından düzen yaratacak birini arıyoruz

Eğer sayıların, kombinasyonların ve derivatiflerin güzelliğine kendinizi kaptırdıysanız, bu sizin için ideal bir iş. Başkalarının sonsuz bit, bayt ve hane zincirleri olarak gördüklerini, siz paternler, davranış kalıpları ve fırsatlar olarak mı görüyorsunuz? Analitik yetilerinizi kullanarak hızla büyüyen firmamızı bir üst seviyeye taşımaya ne dersiniz? Büyük verileri değerlendirmek şirketin geleceğinde kritik önem taşır. Yani, sizin yapacağınız iş şirket için çok büyük değer yaratacak. Nasıl mı? İşte böyle:

Halihazırda kullanmakta olduğumuz analitik metotlar bizi tökezletiyor, sayılardan anlam çıkarmak için yardıma ihtiyacımız var. Sizden beklentimiz bize kısa vadeli düzeltmeler yapmanız ve uzun vadeli çözümler üretmeniz.

Büyük veri havuzuna sıkı sıkı sarılın ve en kısa zamanda bu dev bloğu pratik stratejik pazarlama ve ürün planlama araçları haline getirin.

Ürün performansını yeni kanal ve pazarlarda nasıl konumlandırmamız gerektiğine büyük veri eksperi olarak SİZ rehberlik edin.

Önümüzdeki 3 yıllık ürün yol haritamızı çizerken, Ar-Ge, ürün geliştirme ve ileri pazarlama ekiplerimizle beraber çalışın.

Bunlar yapacaklarınızın sadece başlangıcı. Bundan sonra neler yapacağınız sadece size kalmış. Büyük bir şirket olmamakla beraber, büyük düşünüyoruz; bu pozisyondaki kişinin geleceğimize büyük bir etki edeceğini biliyoruz. Sıradışı bir misyonu gerçekleştirmek için pırıl pırıl bir grupla beraber çalışacak, iyi bir maaş ve yan haklar kazanacaksınız.

Eğer bu iş olası bir kariyer fırsatı gibi göründüyse, işe BAŞVURMAYIN. Onun yerine bize bir iki paragraftan oluşan büyük veriyi pratik iş bilgisine nasıl dönüştürdüğünüze dair bir email gönderin. Eğer bizim kafamıza yatarsa, yeni ürün geliştirmeden sorumlu arkadaşlar sizinle kısa bir görüşme ayarlayacaklar.

1 mi 2 mi?

1mi-2miLinkedinPulse için Adler Group’un CEO’su LouAdler’ın kaleme aldığı yazı bu iki iş ilanı ile başlamakta. Aynı iş için yazılan bu iki iş ilanından hangisini tercih edersiniz? Hangi sorumluluğu almak istersiniz? Hangi şirket için çalışmak istersiniz? 1 mi 2 mi?

Bu sorunun cevabını, okuyanların vermesi için Linkedin’de yazının sonuna bir de anket iliştirilmiş ve anketin sonuçları şöyle: Ankete toplamda 706 okuyucu katılmış. Okuyucuların %87.7’si yani 619 kişi 2. İlanı tercih etmiş. Sadece 87 kişi ilk ilanı seçmiş. Bu sonuç ne anlamlara geliyor?

Öncelikle 1. iş ilanını tercih edenler bir kariyer fırsatını yakalayıp değişimin bir parçası olmaktan uzak. Sadece daha ‘kıdemli’ daha ‘iyi para veren’ bir işe geçmek arayışındalar. İş konusunda fazla idealist değiller. 2. İlanı tercih edenler ise, birşeyleri değiştirmenin peşindeler. Bu değişimde kendilerinin payının olmasını istiyorlar. Kariyer onlar için titr ve iyi para kazanmanın ötesinde bir anlam ifade etmekte. Büyük bir amacın parçası olmak, zoru başarmak, sözlerinin, fikirlerinin dinlenmesi, değer verilmesi işlerinde aradıkları onları gerçek anlamda tatmin eden ögeler. İlk ilanı seçenlerin kafa yapısının daha sağlamcı, işin sınırlarının net bir şekilde çizilmesinden, aranan niteliklerin kendilerine uygun olup olmadığından emin olup başvuru yapacak kişiler olmasını öngörmek mümkün. Oysa, 2.ilan sürprizlerle dolu olabilir. İşi yapacak kişinin analitik, kreatif, problem çözmeye odaklı, inisiyatif alan biri olması beklenir. İki ilan aynı işi anlatsa da, işi yapacak kişiler kesinlikle birbirinden farklı.
Bu iki ayrı profil bu işi yapamaz mı? Kesinlikle yapabilir ancak işin tanımı ve sınırları işi yapacak kişiyle beraber daralacak veya genişleyecektir…

İş ilanı doğru adayı çekmeye odaklanmalı

İş ilanları çoğu zaman işi en genel hatlarıyla anlatıyor, kişinin ilandan işin cinsi, şirket ve bölümün kültürü ile ilgili bilgi edinmesini zorlaştırıyor. Oysa, iş ilanının iyi yazılması çok önemli. Büyük şirketler kendi markalarına güvenerek açık pozisyonları doldurmak için basmakalıp ilanlarla yetiniyorlar. Doğru adayları hedeflemek ve işe ilgisini çekmek için küçük şirketlerin daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Bu noktada, özenle yazılmış, insanı işle ve çalışma ortamıyla ilgili heyecanlandıran ilanların gerekliliği ortaya çıkıyor.

Aslında, şirket büyük de olsa küçük de, iş ilanına gösterilen özen o işi yapacak olan kişiye verilecek değeri gösterir. Şirketin adaylarla ilk iletişimi bu ilanla başlar. Beraber çalışmak istediğiniz kişilere açık pozisyonu nasıl ilan edersiniz? Hangi kelimeleri seçersiniz?Yapmak istediklerinizi az ve öz bir şekilde nasıl anlatırsınız? Üzerinde düşünülmesi, her anlamda ciddiye alınması gereken bir konu.

Kiminle beraber çalışmak istiyorsunuz?

kiminle-beraber-calismak-istersinizİşte tüm mesele bu… Kiminle çalışmak istiyorsunuz?

İnsan kaynakları uzmanı veya işinizin patronu olarak, daha iyi bir maaş için heran iş değiştirebilecek birini mi tercih edersiniz? Yoksa sizin heyecanınızı paylaşacak işe sizin kollarınızla var gücüyle sarılacak birini? İşte iş ilanını yazarken şirket çalışanlarının cevaplaması gereken sorular bunlar…

Transfer mi? Kariyer mi? Yeni bir durak arayan insanlar mı? Yolun kendinden önlerine çıkan çukurları aşmaktan hoşlananlar mı?

Yetenekler ve deneyimler gelecekteki performansı öngöremeyebilir. Birçok pasif aday, yani aktif bir şekilde iş aramayan ancak önüne iyi bir kariyer fırsatı çıktığında değerlendirecek olan profesyoneller, iş ilanını siz ona ulaştıktan sonra inceleyecektir. Bu adayların dikkatini çekebilmek için iyi bir anlatıma ihtiyaç vardır. Bu anlatım şirketinizi, kurum kültürünüzü yansıtacaktır.

Eğer güçlü, ilgi çekici, pırıl pırıl birilerine ulaşmayı hedefliyorsanız, hedef kitlenize göre ilanınızı oluşturun. İş ilanının ille de iş tanımı ve aranan nitelikler bölümlerinden oluşan sıkıcı bir tasvir olması gerektiğini aklınızdan çıkarın. Çok zeki, kalıpları kırmaktan korkmayan, çalışkan ve cesur insanları çekecek bir iki paragraf yazın. Okuyan heyecan duysun. Sizin yapmak istediklerinizi anlasın ve harekete geçsin.

 

 

Bu yazı Dünya Gazetesi'nin Değişim Yelpazesi köşesinde 08.04.2014 tarihinde yayınlanmıştır.

 

 

insanin-varolus-nedeni-calismakmi
Previous Post
İnsanın Varoluş Nedeni ‘Çalışmak’ mı?
iyi-ucret-kariyer-imkani-calisan-bagliligi
Next Post
İyi Ücret + Kariyer İmkanı ≠ Çalışan Bağlılığı

0 Comments

Leave a Reply