Çizgi roman kahramanlarından ders almak için çok geç değil
Datassist’in katkılarıyla 30 Haziran 2015 tarihinde Dünya Gazetesinde yayımlanmıştır.
Çizgi roman kahramanları çocukluk yıllarından gençliğimize uzanan dönemde en yakın arkadaşlarımızdır. Hikâyeleri bizi, her şeyin mümkün olduğu, günün sonunda süper kahramanların hep kazanacağı, kötüleri yeneceği mutlu sonlu bir dünyaya götürür. Birbirinden renkli, bambaşka yeteneklere sahip karakterlerden, inanılmaz yerlere, hayalle gerçeğin çoğu zaman birbiriyle karıştığı senaryolara tutkuyla bağlanırız. Hiçbir zaman bu kitaptan ne ders çıkarmalı gözüyle bakmadığımız çizgi romanlar aslında okuyucuya basit ancak oldukça yararlı öğretileri tatlı bir dille anlatır. Karakterlerin birbirleriyle olan ilişkileri, problemleri çözme şekilleri, çevreleriyle kurdukları bağdan günlük yaşamımıza hatta iş hayatımıza taşıyabileceğimiz birçok öğretiyle doludur.
Örneğin, Superman’ın kahramanlığından ne dersler çıkarılır? Baş düşmanı Lex Luthor’la arasındaki ilişki bize ne gibi örnekler oluşturabilir? Keyifli zaman geçirmenin dışında pek ders almak mümkün değil diye düşünebilirsiniz. Öğretileri keşfetmek için satır aralarına bakmaya başlayın. Gerçek hayatla çizgi roman arasındaki paralellikleri hızla görmeye başlayacaksınız.
İş Hayatına Çizgi Romandan Rehber
İş hayatında doğruyu yanlıştan ayırmak her zaman kolay olmayabilir. Bazen çevrenizdeki iş arkadaşlarınızın sizi kandırmak için özel çaba harcadıklarını düşünebilirsiniz. Doğru davranışlarda bulunacağına emin olduğunuz bir iş arkadaşınız sizin hiç onaylamayacağınız bir şey yapabilirken, her konuya yanlış bir açıdan yaklaşan bir diğeri en doğru duruşu sergileyebilir. Dolayısıyla, kişileri iyi ve kötü diye siyah ve beyaz gibi keskin çizgilerle ayırmak çok ama çok zordur. Oysa çizgi romanların dünyasında durum tam tersidir: iyi ve kötü, gece ve gündüz kadar net bir şekilde birbirinden ayrılmıştır.
Belki de her şeyi kendimiz için kolaylaştırmak, kafamızı netleştirmek ve çevremizdeki kişi ve olaylarla ilgili doğru yargı ve kararlara varabilmek için çizgi romanlara kulak vermeliyiz. Özel yaşamımız ve kariyerimizle ilgili önemli çıkarımlar yapabileceğimiz çizgi romanlar, yönümüzü belirlerken, bize doğru rotayı gösterebilir.
Çizgi Romanlardan Alınacak 10 Ders
1. Normal insanlardan daha iyi dinleyin.
Bir süper kahramanın size zaman ayırabilmesi için 9 e-mail göndermeniz ve 4 telefon konuşması yapmanız gerekseydi, kendisine pek süper kahraman demezdiniz. Ne zaman Lois Lane’in başı derde girse veya Metropolis’te meydana gelen felaketleri bertaraf etmek gerekse, Superman hemen olay yerinde olmayı başarır ve işler sarpa sarmadan duruma müdahale eder. Her şeyden haberdar olmasının başlıca sebeplerinden biri, kendi kimliğini gizlediği Clark Kent karakterinin gazeteci olmasının büyük avantaj olmasının yanı sıra, süpersonik kulakları da acil durumlardan haberdar olmasına yardımcı olur. Ancak dinlemek ve detaylara dikkat etmek için insanüstü özelliklere sahip olmaya tam anlamıyla ihtiyaç yoktur. Yapılması gereken çoğu zaman dikkatli dinlemek, gözlemlemek ve detaylara inebilmek için akılcı sorular sormaktır. İlk adım olarak, ofisinizde saklanmayı bırakın ve harekete geçin.
Sıra dışı başarılarla dolu bir kariyeriniz olsun istiyorsanız, proaktif bir şekilde çevrenizdekilerin problemlerini dinlemeyi göreviniz edinmelisiniz. Superman ve Örümcek Adam gibi, insanların şikâyetlerine kulak verip onlar için çözüm üretmelisiniz. Olayların büyüyüp, kontrolden çıkmasını bekleyeceğinize, henüz olaylar gelişirken çözüm arayışlarına başlamalısınız. Herkes mutlu mutlu işine gider gelirken, sizin aklınız olacaklarda ve olacakların nasıl yumuşak bir şekilde çözülmesi gerektiğinde olmalı.
2. Tanımadığınız insanlara bile yardım edin.
Sadece tanıdığınız, bildiğiniz, sevdiğiniz insanlara değil, kim olduğunu umursamadan herkese yardım etmeye çalışın. Süper kahramanlar insanlara değer verir, zorda kalan insanlara gerçekten yardım etmek isterler. Yangın çıkan bir binaya tırmanan Örümcek Adam binada kimin olduğuna bakmaz, toplumunun hangi segmentinden olursa olsun, yaş grubu, cinsiyet ayırmaksızın insanları kurtarmanın derdine düşer. Amacı, herkesi kurtarmaktır ve kurtardığı kişilerin sayısından çok, herkesin yaşamını kurtarmanın peşindedir. Bakış açınız her zaman, sayabileceğinizden fazla insana yardım etmek olmalıdır.
3. Başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarınızın üzerinde tutun.
Eğer hareketli bir yaşamınız olsun istiyorsanız, başkalarının ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenin. Tek ilgilendiğiniz şey, düzgün bir evinizin olması ve mevcut gelirinizi korumanız ise, statükoyu korumanın ötesinde bir şey yapmayın. Bu sizi ben merkezli ve yalnız bir kariyer yoluna itecektir. Her zaman önceliğiniz kendinizin ilerlemesi olacağından diğerlerinin neye ihtiyacı olduğu, ne düşündüğü gibi detaylarla ilgilenmeyeceksinizdir.
Ancak sadece kendinize dönük bu yaklaşımı benimsemeden önce şunu düşünün, Wolverine iş arkadaşlarının kendisinden daha çok para aldığını düşünüp hayıflanıyor mudur?
4. Günü kurtarmak için hayal gücünüzü zorlayın.
Aynı çözüm her problem için işlemez. Her zaman daha büyük ve karmaşık bir problem ve daha kötü, güçlü, kurnaz bir kötü kahraman çıkacaktır. Tüm gizli silahlarınızı ve mucizevi çözümlerinizi bir günde harcamayın. Sürekli kendinizi yenileyerek farklı yaklaşımlar, metotlar ve çözümler geliştirin. Kendinizi olaylara ve problemlere farklı açılardan bakmaya koşullayın. Ben karşımdakinin yerinde olsam ne yapardım sorusunu kendinize sorun ve farklı cevaplar vermeye kendinizi zorlayın.
5. Uslanmaz bir iyimser olun.
Söylenmek, şikâyet etmek, önünüze çıkan engellerden dolayı yaka silkmek normal karşılanabilir. Ancak özünüzde kendinize ve beraber yola çıktığınız arkadaşlarınıza güveniniz tam olduktan sonra, iyimser olmak zor değildir.
Koşulların hepsi size karşı bile olsa, umurunuzda olmasın. Bu bakış açısı sayesinde her koşulda ayakta duracak ve hayat size nasıl sürprizler getirirse getirsin, umudunuzu ve olanlara mizahla yaklaşabilme yetinizi elinizden almayacaktır.
6. Her zaman “acil” durumlara hazırlıklı olun.
İlle üzerinde ACİL veya ÖLÜM KALIM MESELESİ yazan bir e-mail veya telefon almanıza gerek yok. Size durumun aciliyetini veya vahametini anlatmak için kimseden yazılı bir mesaj gelmeyeceği gibi, sizden şöyle bir cevap yazmanız da beklenmiyor:
“Bana ulaştığınız için teşekkür ederim. İçinde bulunduğunuz korkuyu ve gezegenler arası çıkması muhtemel savaştan duyduğunuz endişeyi anlıyorum. Uzay gemisinin dünyamız yönünde hızla hareket ettiğine dair bulgular olduğu NASA tarafından da teyit edilmiş durumda. Takvimime baktıktan sonra, önümüzdeki çeyrekte size yardım edebileceğime inanıyorum – tabii şirketimin yönetim kurulunun onayı olduğu sürece…”
Allahtan süper kahramanlarla memolar aracılığıyla haberleşmiyoruz! Onlar planlamadan nerede, ne zaman ve nasıl yardım edebileceklerine o anda – ne zaman yardıma ihtiyaç olursa – spontane bir şekilde karar veriyorlar ve anında harekete geçiyorlar. Günü kurtarmak, BUGÜNÜ kurtarmak anlamında; birazdan değil, ŞİMDİ!
7. Zorbalara izin vermeyin.
Bir süper kahraman bir zorbayla karşılaştığında kesin olan bir şey vardır, o da zaman içinde o zorba, hak ettiğini bulacaktır. Herkese baskı yapan, çevresindekilerin hakkını yiyen kötü bir adamın her zaman kendi istediğini alacağını düşünmek yanlıştır. Sizin evreninizde böyle bir insana yer yoktur.
8. İş tamamlanana kadar denemekten vazgeçmeyin.
İşiniz denemek değil, başarmak olmalıdır. “Dünyayı kurtarmak için elimden geleni yapacağım” yeterli değildir. Herkes sizden etkili bir çözüm beklemektedir. İş dünyasında günü, bir şeyler eksikken bitirmek çok da zor değildir: “Of saat 6 olmuş, artık bu iş yarına kaldı, umarım hafta sonuna kadar hallederiz işleri” der çantanızı alır çıkarsınız.
Başlarken bir hedefe odaklandıysanız, sonuna kadar odağınızı koruyun. Sonuç; üreten kişi olun, sözler veren değil.
9. Diğer insanların talihsizliklerinden zevk almayın – başlarına geleni hak ettiklerini düşünseniz bile.
Kendiniz ne kadar acı çekmiş olursanız olun, diğerlerinin benzer acılar çekmesinden mutluluk duymayın. Süper kahraman olarak düşmanlarınızı cezalandırırken dahi bundan zevk almayın. Her zaman çekimser davranın. Süper güçlerinizi bu insanların gözüne sokmayın. Onlara saygı duyduğunuzu davranışlarınızla gösterin. Eğer gerçekten gerekli görüyorsanız süper güçlerinizi gösterin.
Kazandığınız zaman – ki kazanacaksınız – saygın ve ketum davranın. Süper kahramanların romanların sonunda zafer naraları attığını hiçbir zaman görmeyiz, unutmayın.
10. Aşil Topuğunuzu iyi bilin.
Zayıf noktalarınızı görmezden gelmek, başarı için hiçbir zaman iyi bir strateji değildir. Bu yöntemle kariyerinize en büyük darbeyi gene siz indirirsiniz. Süper kahramanlar kendilerini nelerin savunmasız hale getirdiğini ve neleri düşmanlarının kendilerine karşı kullanabileceklerini çok iyi bilirler.
Sizin zayıf yönleriniz ne ise, bu yönleri güçlü ortaklardan yardım isteyin. Bilinçli bir şekilde, yetenek ve karakter özellikleri açısından dengeli bir takım kurarsanız, her yönden güçlü hale gelebilirsiniz.
Bu yazı Dünya Gazetesi'nin Değişim Yelpazesi köşesinde 30.06.2015 tarihinde yayınlanmıştır.