Kanban ile Projeler Tıkırında Gidecek
Datassist’in katkılarıyla 04 Kasım 2014 tarihinde Dünya Gazetesinde yayımlanmıştır.
BBC, Linkedin, Microsoft gibi başarılı şirketler Kanban metodundan yararlanıyor. Ya siz? Kanban da nedir diyorsanız, 8 Kasım Cumartesi Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşecek Lean Kanban İstanbul Zirvesi’ni kaçırmayın.
Her profesyonel paranın zaman olduğunu bilir. Hele proje yöneticileri ve patronlar paranın zamana eş değer olduğunu en iyi bilenlerdir. Patron her gecikmede cebinden çıkan ekstra parayı hesaplarken, proje yöneticisi aksaklıkları gidererek projenin başarısını sağlama ve kendi performansını koruma derdine düşer. Projenin hep yolunda gitmesi diye bir şey beklenemez fakat aksaklıkların öngörülmesi ya da meydana geldiklerinde hızla giderilmesi ancak belli bir sistem içerisinde başarılabilir. Sistemsiz iş olmaz, hızla her şey kontrolden çıkar ve içinden çıkılmaz bir hal alır. Doğru sistemle yola çıkmak ise, işleri belli ölçüde güvence altına alır, terslikler zamanında fark edildiği gibi, müdahale etmek ve sonuç almak hızlanır. Proje yönetimine doğru teknolojiyle yaklaşmak gerekir. İş akışını sağlıklı bir şekilde sağlamak, yapılacakları öncelik ve önem sırasına göre sınıflandırmak ve iş süreçlerini zamanında ve etkin bir şekilde yönetmek sıkı bir teknolojik destek gerektirir. İşte bu teknoloji yönetimleri içinde yer alan günümüzün yükselen trendi Kanban bir çevik teknoloji metodu. BBC, Microsoft, Linkedin gibi dünya devleri Kanban ile etkili proje ve süreç yönetimi yapmakta.
Kanban nedir?
Kanban metodu, teknolojiyi çalışanların yardımcısı haline getiren, iş yükünü öncelik sırasına göre süreçlere bölen ve çalışanın o anki önceliğe odaklanmasını sağlayan bir yöntem üzerine dayalı. Eklenen veya değişikliğe uğrayan işler sistem içerisinde yerini buluyor ve aynı öncelik sırası prensibi içerisinde çalışana ulaşıyor. Bir diğer deyişle, Kanban ile şirket içi karmaşık işyükünü takımlar arası dağıtmış, işbölümünü önceliklere göre sorumlu kişilere iletmiş oluyorsunuz. Yani, hangi işin öncelikli olduğu ne zaman yapılması gerektiği net bir şekilde belirleniyor. Bir yandan çalışan kendine düşen görevlere hakim olurken, diğer yandan yöneticiler tüm çalışanların sorumlu olduğu iş akışını bütünsel olarak görebiliyor. Bu sayede müşterilerine daha etkili bir hizmet verebiliyorlar. İş akışı akışkanlığı ile şirket ve müşterileri için bir değer haline geliyor.
Kanban Deneyimli Yazılım Lideri David J. Anderson’ın Ürünü
Kanban Japonca bir terim; ‘kan’ sinyal, ‘ban’ ise kart demek. Yani, ‘Kanban’ sinyal veren kart anlamına geliyor. Yazılım sektöründe 30 yıldan uzun süre çalışmış, Sprint, Motorola ve Microsoft gibi teknoloji şirketlerinde görev almış yazılım uzmanı David J. Anderson Kanban’ın yaratıcısı. Anderson, yazılım alanındaki deneyimlerini sentezleyerek iş dünyasının ihtiyaçlarını en iyi şekilde cevaplayacağına inandığı metot Kanban’ı formüle etmiş. Amacı, çalışma hayatındaki kaosu noktalamak. Belirsizlik, karmaşıklık, uzun mesai saatlerinden kurtulmak, işi işte etkili bir şekilde kısa zamanda tamamlamak.
Kanban Liderleri 8 Kasım Cumartesi Bahçeşehir Üniversitesi’nde
Kanban metodunu merak ettiyseniz, iş süreçlerindeki etkinlik sorunlarınıza çözüm getirebilecek bir model olabilir mi diye kendi kendinize düşündüyseniz, Kanban’ı daha yakından tanımak için önümüzdeki Cumartesi gününüzü Istanbul Yazılım Yöneticileri Zirvesi’nde geçirin. Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası zirvede Kanban teknolojisinin ileri gelenleri konuşacak, kendi deneyimlerini anlatacak, merak ettiğiniz soruları cevaplayacaklar.
Zirveye katılan konuşmacılar arasında; Kanban’ın yaratıcısı David J. Anderson, Sony’den Lemi Orhan Ergin, İngiltere’den İnovasyon ve Dönüşüm Uzmanı Joshua J. Arnold, Bulgaristan’dan maliyet etkin iş çözümleri alanında uzman Dimitar Bakardzhiev var. Her bir konuşması Kanban eğitimi alanında sertifikaya sahip ve kendi ülkelerinde Kanban teknolojilerini tanıtmakta ve şirketleri etkili çalışma mekanizmalarıyla tanıştırmaktalar.
8 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 12:30’da Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde gerçekleşecek ücretsiz etkinliğe aşağıdaki linkten kayıt olabilirsiniz.
http://leankanbanistanbul.com/en/
Bu yazı Dünya Gazetesi'nin Değişim Yelpazesi köşesinde 04.11.2014 tarihinde yayınlanmıştır.