15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://hrpozitif.net 300 true 0

HR+

bu-7-isletme-kitabini-okumaniz-sart

Bu 7 İşletme Kitabını Okumanız Şart!

0 Comments

bu-7-isletme-kitabini-okumaniz-sart İş dünyası sürekli değişmekte ancak başarılı bir girişimcinin dehası hep aynı kitaplardan esin almakta. Her şirket kurucusu için bu klasikler okunması şart kitaplar arasında anılmakta.

Yaz tatili; İşini kurmanın ilk safhalarında olan girişimciler ve hızlı büyüyen bir şirketi yönetenler için bu iki kelime hiç biraraya gelmiyor olabilir ancak kabul etseniz de etmeseniz de yazın işler yavaşlar, beraber çalıştığınız tedarikçiler tatile çıkar, iş arkadaşlarınız seyahat eder, işlerde duraklamalar, gecikmeler olur. Tatile çıkanlardan biri olsanız da, iş seyahatleri arasında kendinize ancak birkaç saat ayırıyor olsanız da, kendi işletmenize yardımcı olacak işletme klasiklerini okumak için zaman ayırmanız yararlı olacaktır.

Günümüzün iş trendlerini ve modern işletme teorilerini detaylandıran kitaplara gömülmek yerine, klasiklerden ilham almak çok daha sağlam bir görüş kazanmanıza yardımcı olacaktır. Evet, bu kitapların dijital odaklı pazarlama planları veya leanmetodolojinin yararlarıyla ilgili bilgi vermeyeceği doğrudur ancak zaman aşımına uğramayıp halen günümüzün iş realitelerini yansıttıklarına kimi zaman şaşkınlıkla kimi zaman hafif bir gülümsemeyle şahit olacaksınız. Bu klasikler,özellikle girişimcilerin hep arka ceplerinde tutmaları gereken altın değerinde tavsiyeleri içerir.

İşte, Inc.com’un sayısız başarılı girişimcinin proses yönetimini, büyüme yol haritalarını ve pazarlama stratejilerini bu temeller üzerine kurduğu, işletme dünyasının, strateji ve inovasyonun altın standartlarını belirleyen 7 klasiği:

1. İçinizdeki Girişimciyi Uyandırın (The E Myth)

Bir işletme imparatorluğuna dönmüş bir işletme kitabı. Eğer işletme yüksek lisansı yaptıysanız, bu kitabın zorunlu olarak okuduğunuz kitaplardan biri olması muhtemeldir. İçinizdeki Girişimciyi Uyandırın adıyla Türkçeleştirilen bu kitap kendi işini kurma ve büyütme konusunda yaygınlaşmış mitleri ve varsayımları ele almakta. Girişimler nasıl bir yolculuktan geçmekte? Kitap; fikir aşamasından emekleme dönemine, büyüme sancılarına ve olgunlaşma dönemine ışık tutmakta ve bu yolculuğu betimlerken her girişimcinin içinde bulunan üç kişiliği anlatmakta: Girişimci, Teknisyen ve Yönetici.

Girişimci hayalperesttir, yenilikleri tayin eder, yıldızlara ulaşmayı hayal eder. Girişimci gelecekte yaşar, anı yaşamak yerine gelecekte nelerin olabileceğini planlar, öngörür, hep ileriye bakar. Çoğu zaman dünyanın ve tabii işlerin de yavaş ilerlemesinden şikâyet eder.
Teknisyen;makinist, yazılımcı veya aşçı gibidir, kendi zanaatında uzmandır. Çoğu zaman bu insanlar sevdikleri işi yapmak için kendi işlerinin patronu olurlar.

Yaptıkları işte iyilerdir, en çok işlerini yaparken keyif alırlar ve işletmenin geri kalanıyla fazla ilgilenmek istemezler. Ödenecek faturalar, maaşlar, ofis yönetimi pek de umurlarında değildir. Tabii ki böyle bir şansları yoktur, sadece işlerine bakıp işletmenin dönmesini sağlayan diğer işleri yok saymakla kendilerini başarısızlığa mahkûm ederler.

Yönetici detay odaklı olandır, i’ye noktayı koyan, t’ye tresini çeken, faturaları takip eden, çevresindeki dünyayı organize eden, tatsız sürprizlerin önüne geçmeye çalışan O’dur, iş dünyasının düzenli ve tahmin edilebilir bir şekilde ilerlemesine gayret eder. Tüm bu profiller, her girişimcinin içinde belli oranlarda bulunur, kişi kimi zaman girişimci kimliğiyle geleceği planlar, kimi zaman bir teknisyen olarak âşık olduğu işi yapar başka hiçbir şeye kafa yormak, bölünmek istemez, bazen de yönetici kimliğine bürünüp herşeyi kontrol etmek ister.
Bu ikonlaşmış kitabı özellikle de işletmeniz yeni bir oluşum içindeyken okumalısınız.

2. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı (The 7 Habits of Highly Successful People)

The 7 Habits of Highly effective peopleStephen R. Covey’nin en çok satanlar listesinden inmeyen kitabı, bağımsızlık, dayanışma, sürekli geliştirme gibi kavramları iş dünyasına kazandırmıştır. Covey’in dehası bu kavramların sadece iş dünyasına değil, genel olarak yaşama başarılı bir şekilde uygulanabilmesidir. Hedefler koymak, küçük ancak emin adımlarla ilerlemek, insanları anlamak ve sürdürülebilir uygulamalar yürütmek için insanları iyi dinlemek başarılı ve mutlu bir hayatın gerekleridir.

1. Alışkanlık – Proaktif Olun
Çevrenizi siz kontrol edin, çevrenizin sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Kendi kararlarınızı vermeyi, tercihlerinizi kendi iradenizle yapmayı ihmal etmeyin. Olayları kontrol edemeyebilirsiniz ancak olaylara verdiğiniz tepkiyi kontrol edebilirsiniz. Şartlar ne olursa olsun yaklaşımınız sizin gücünüzü gösterecektir.

2. Alışkanlık – Sonu Düşünerek Başlangıç Yapın
Covey bu alışkanlığı kişisel liderlik alışkanlığı olarak değerlendirir. Yolun başından hedefleri koyarak, neler istediğini bilerek yürümek önemli bir liderlik özelliğidir. İlgili, sizi hedeflerinize götürecek aktivitelere odaklanır, sizi yolunuzdan uzaklaştıracak detaylarla ilgilenmez, zaman kaybetmezsiniz. Bu sayede her anınız daha verimli geçer ve başarıya daha hızlı ulaşırsınız.

3. Alışkanlık – Önceliklerinizi Önce Yapın
Bu bir kişisel yönetim ve disiplin işidir. Kendi işlerinizi iyi organize etme, önceliklerinizi bilme ve aktiviteleri zamanında belli bir sıra ve disiplin içerisinde tamamlamayı gerektirir. Alışkanlıkla kafanızda planlamanızı yapar ve kafanızdaki planı uygulamaya geçirirsiniz.

4. Alışkanlık – Kazan-Kazan Düşünün
Dayanışma ve beraber çalışma sonucunda gerçekleşen bu liderlik insan ilişkileri üzerine kuruludur. Sizin başarınız ortağınızın başarısıdır. Başarı paylaşıldıkça azalmaz, çoğalır. Sürtüşmelerden taraflar doğar, oysa dayanışmalardan daha büyük başarılar elde edilir. Herkes aynı amacın etrafında toplanır, bütün enerji bu yönde kullanılır.

Stephen R Covey5. Alışkanlık – Önce Anlamayı Daha Sonra Anlaşılmayı Arayın
Önce anlamaya çalışılıp sonra anlaşılmayı beklemek modern çağın en önemli düsturudur. Bu Covey’in iletişim alışkanlığıdır ve oldukça güçlüdür. Covey bu alışkanlığı anlatmak için basit bir analoji kullanır: “reçete yazmadan önce teşhis koyun.” Hayatın her aşamasında olumlu ilişkiler kurmak için basit ancak etkili bir yöntemdir.

6. Alışkanlık – Sinerji Yaratın
Covey’in yaratıcı kooperasyon adını verdiği yani bütünün parçalarından çok daha büyük olduğu prensibi, başkalarının kendilerinden daha büyük bir şeye hizmet etme ihtiyacının bir sonucudur.

7. Alışkanlık – Testereyi Bileyin
Kendi kendinizi yenileme zamanı gelmiştir. Şu ana kadar sözü edilen alışkanlıkların biraraya gelme ve büyüme zamanı geldi. Covey’in kendi dediği benliği dörde ayrılmakta: spiritüel, zihinsel, fiziksel ve sosyal/duygusal. Benliğin bu dört elementinin de doyurulmaya ve geliştirilmeye ihtiyacı var.

3. Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı (How to Win Friends and Influence People)

Dale Carnegie’nin 1936 yılında kaleme aldığı şaheseri satışçıların kutsal kitabı haline gelmiştir. Girişimcilerin ilk kitabı olarak da görülen bu kitap, iş yaparken sevilen insan olmanın önemini vurgular. Eleştirmenlerin çoğu bu kitabı bir manipülasyon rehberi olarak görmüş ve kötülemiştir ancak Carnegie’nin satıcının hedef kitlesini tanıması konusundaki ısrarcılığı öne çıkan en önemli prensiplerden biridir. Başkalarının düşüncelerine saygı göstermek, olaylara başka bir bakış açısından bakabilmek, başkalarının kendileriyle ilgili konuşmasını desteklemek. Bugün pazarlama departmanlarının ürünleri için oluşturdukları persona veya hedef kitle profillerinin temellerini oluşturur. Kitap seneler içinde birçok kez güncellenmiş ve son dönemdeki dijital gelişimleri yansıtan versiyonu da kitapçılarda yerini almıştır.

4. İş Maceraları (Business Adventures)

Business Adventures

Bill Gates’e WarrenBuffet tarafından tavsiye edilen bu kitap, girişimcinin okuma listesinin başında bulunmalıdır. New Yorklu bir gazeteci olan John Brooks, iş dünyasında tanıştığı büyük kurumlarda önemli konumlardaki kişilerin profilleri ve ilginç hikâyelerini konu alır. Ford, General Electric ve Xerox gibi dev kurumların belli dönemlerine, dönüm noktası oluşturan kararlarına ışık tutar. Bazı hikâyeler okurları şaşkına çevirir: Ford’un tüketici geribildirimlerini yok sayması veya Xerox’un gelişmiş teknoloji olmayı reddetmesi gibi hikâyeler girişimcileri kendi uygulamalarıyla ilgili düşündürecektir.

 

 

5. Mor İnek (Purple Cow)

Seth GodinSethGodin’in Mor İneği pazarlama kitapları arasında boğulduğumuz bu dönemde bile kalabalığın arasından çıkıp göze çarpmayı başarır; aynen kitabın okuyucularına verdiği dersler gibi. Kısa bir roman uzunluğunda, hızla okunan kitaptaki ana mesajları hatırlamak için bir deftere not almanıza gerek yoktur. Mor İnek Godin’in yeni ürüne veya hizmete verdiği isimdir. Mor İnek farklılaşmayı temsil eder. Farklı olun, risk alın ve evet farklı olmaktan çekinmeyin, ana mesajları oluşturur. Markanızın mesajı farklı olsun, geleneksel yöntemleri zorlayın, yaratıcı olun, herkesin gitmediği yoldan gidin Godin’in sıklıkla vurguladığı konu başlıkları arasındadır.

 

 

6. İyiden Mükemmel Şirkete (Good to Great: Why Some Companies Make the Leap … and Others Don’t)

Kitabın yazarı JimCollins şirketlerin nasıl ortalama olmaktan mükemmele geçtiğini anlatır. Nasıl bazı Good to Greatşirketler hızla büyür, başarıdan başarıya atlar? Collins bu soruyu enine boyuna tartışırken, şirketlerin içinde bulundukları faktörlere odaklanır. Nedir bu faktörler? En makro seviyede, doğru insanlarla çalışmak, ana iş alanlarına hâkim olmak ve disiplin. Özdisiplinli doğru insanları işe alın ve onları değil, sistemi yönetin. İyi, mükemmelin düşmanıdır çünkü çoğu yönetici iyiyle yetinmekten yanadır, iyiyi mükemmele taşımak için risk almak isteyen az sayıda lider vardır. Ancak unutulmamalıdır ki, iyiyi mükemmele dönüştürmek mümkündür. Collins’in yarattığı en önemli değer, şirketin en önemli kaynağının çalışanları olduğunu birçok farklı örnekle vurgulaması ve kurduğu iyiden mükemmele dönüşüm döngüsü içine oturtmasıdır. “Önce Kim Sonra Ne” kavramı içerisinde, doğru insanlarla çalışmanın başarının mihenk taşı olduğunu vurgular. Şirketin doğru insanları içine katması, yanlış insanlardan zaman kaybetmeden kurtulması gereklidir. Nitelikten çok kişilik ve kurum kültürüne uygunluk ön planda tutulmalı, yönetimdeki değişiklikler mümkün olduğunca içerden terfi yoluyla doldurulmalıdır.

7. Atlas Silkindi (Atlas Shrugged)

AynRand’in felsefesi hakkında ne düşünürseniz düşünün, hikâyesinde yaratıcılığın gücüyle ilgili öğrenilecek çok şey vardır.
AynRand kitabında der ki: “Benim felsefem, özünde, hayattaki ahlaki amacı kendi mutluluğunu bulmak olan, varlığının tek amacı ve en yüce eseri olarak yaratıcı üretkenliğini gören kahramansı bir varlık, bir insan konseptidir.” Atlas Silkindi’nin ana teması insan aklının toplumdaki rolüdür. İnsan yaratarak, keşfederek, topluma yenilikler kazandırarak yaşama sevincini bulur, gelişir, topluma yarar sağlar.

Bu yazı Dünya Gazetesi'nin Değişim Yelpazesi köşesinde 28.06.2016 tarihinde yayınlanmıştır.

 

is-gorusmelerinin-sonunda-rahatlayip-bu-sozleri-soylemeyin
Previous Post
İş Görüşmelerinin Sonunda Rahatlayıp Bu Sözleri Söylemeyin
yanlisina-goz-yumdugunuz-personeli-isten-atabilir-misiniz
Next Post
Yanlışına Göz Yumduğunuz Personeli İşten Atabilir misiniz?

0 Comments

Leave a Reply